Intervju med nyutdannet addiktolog Bjørnar

Intervju med nyutdannet addiktolog Bjørnar

16. juni 2017 fullførte Bjørnar sin 3-årige addiktolog utdanning hos FUN Norge. Les hva den ferske addiktologen har å si om utdanningen i dette intervjuet.

  • Hva var grunnen til at du meldte deg på Addictologi utdanningen?

For meg var Addictologi utdanningen en mulighet til å utvikle meg videre som person å lære og ivareta meg selv på en enda bedre måte. Jeg hadde allerede gått et par år i prosessgruppe på Addictologi akademiet, og hjelpen jeg fikk der snudde helt om på livet mitt som tidligere var preget av isolasjon, depresjon og rus. Jeg ville ha mer av kunnskapen å forstå mer av faget som hadde hjulpet meg så mye. Jeg begynte å forstå at dette kunne være veien til å virkelig skape et nytt og bedre liv for meg selv.

  • Hvordan opplevde du samholdet i klassen?

Samholdet i klassen utviklet seg dramatisk gjennom de 3 årene ettersom vi også utviklet oss i våre personlige prosesser og gradvis begynte å ta mer voksne roller i møte med hverandre. Til å begynne med var klassen preget av mye motivasjon og optimisme, men det var også et fellesskap basert mye på fasade og uærlighet. Det var en helt ny setting for oss alle og vi var usikre, nervøse og utrygge. Men gjennom de 12 workshopene ble vi godt kjent med hverandre, og det som i starten var et falskt fellesskap gikk over til å bli et mer ekte fellesskap basert på åpenhet og ærlighet. Det tette samholdet vi etter hvert utviklet var i stor grad en del av læringsprosessen sammen med undervisningen. Det lærte meg mye om fellesskap, om å gå ut av det trygge, men falske om å være en støtte for andre, om mine egne sperrer for intimitet, om det å være ærlige med hverandre i stedet for å late som ting ikke eksisterer og mye annet. Alt dette var nye og verdifulle erfaringer for meg.

  • Kan du nevne noen positive opplevelser på skolen?

Eksaminasjonene. Kanskje ikke det svaret man forventer som et høydepunkt, men slik eksaminasjonene er lagt opp hos FUN, handler det mer om personlig utvikling og det å øve seg på å formidle noe, og ikke så mye om å gi riktige svar. Selv om det alltid var en grad av uro og nervøsitet knyttet til eksaminasjonene, satt jeg alltid igjen med mestring og nye innsikter, og lærte mye av konstruktive tilbakemeldinger gitt i et trygt og støttende miljø.

Vi hadde også en tillitsøvelse på en av workshopene hvor hver av oss skulle la oss falle bakover fra en kant 2 meter over bakken, og så skulle resten av klassen stå nedenfor å ta imot hver enkelt. Vi hadde en veldig dyktig lærer som sørget for at alt gikk trygt og sikkert for seg, men det var noe av det mest skremmende og samtidig fineste jeg har vært med på. Det handlet mye om metaforer på denne workshopen, og denne relativt enkle øvelsen handlet om å ha tillit og gi slipp. Den ble et kraftig virkemiddel for å skape en dypere forståelse og innsikt, og ble en fin demonstrasjon på hvordan vi kan bruke opplevelser til å formidle og forsterke ny lærdom.

Det er mye som kan nevnes, men de mange samtalene på kveldene er kanskje noe av det fineste jeg husker, hvor jeg kunne kjenne på mye som jeg har savnet tidligere i livet mitt, slik som nærhet, trygghet, åpenhet og tilhørighet.

  • Hvordan opplevde du undervisningsmetodene?

Jeg opplevde undervisningsmetodene som svært engasjerende og motiverende. Ikke bare var stoffet vi lærte svært relevant for mitt eget liv og livsforhold, men det ble også lagt frem på en meget pedagogisk og lettfattelig måte med en kombinasjon av øvelser, gruppeoppgaver, undervisning og fremføringer. Jeg har aldri vært en tilhenger av ren undervisning og blir fort rastløs og lei, men det var aldri tilfelle når jeg var på FUN. Lærerne vi hadde var veldig dyktig på å formidle stoffet på en måte som jeg kunne relatere til meg selv, og det holdt meg interessert og engasjert.

  • Hva ønsker du å bruke utdanningen til nå når du er ferdig?

Nå som jeg er ferdig vil jeg bruke utdanningen til å fortsette å bygge opp livet mitt. Jeg vil bruke den til å mestre på jobben min, til å utvikle nære relasjoner, til å ivareta vennskap og til å stå opp for mine egne behov og leve et mer voksent og modent liv. Jeg ønsker også å bruke utdanningen til å gjøre praksis på arenaer hvor jeg kan øve meg på å hjelpe andre med å gjøre endringer i sine liv og få den livskvaliteten de ønsker å ha. Jeg tenker også å bygge på med videre utdanning for å fordype meg enda mer i faget, få gjøre mer praksis og fortsette å utvikle meg.

  • Hva vil du si til andre som kunne tenke seg å starte på denne utdanningen?

Dette er en utdanning hvor du lærer like mye om deg selv som du lærer om faget. Det vil utfordre deg på måter som ingen andre utdanninger gjør, og det vil utvide perspektivet ditt drastisk når det kommer til samspillet mellom deg og de menneskene du har rundt deg. Det er ikke en utdanning som krever gode akademiske evner, men i stedet kreves mot, åpenhet og villighet. Dette er utdanningen for deg som vil gjøre endringer i ditt eget liv, som vil nå mål, oppnå drømmer, bygge relasjoner, klippe bindinger og hjelpe andre til å gjøre det samme.

Del dette
Share

Sorry, comments are closed for this post.

Meld din interesse

Ditt navn (obligatorisk)

E-post (obligatorisk)

Tlf (obligatorisk)

Emne

Melding


Postadresse:
Sarabråtveien 2b
0687 Oslo

Copyright © 2015 FUN Norge AS | Design: Heiweb.no
Kontakt: post@addictologen.no